Fa gairebé una setmana que el tenista Rafa Nadal va decidir anunciar la seva retirada als 38 anys. El jove mallorquí després de convertir-se en una llegenda de l’esport espanyol penjarà la seva raqueta després de la final de la <a href="https://www.archysport.com/2022/05/the-story-of-overcoming-sebastian-baez-the-new-jewel-of-argentine-tennis-with-del-potro-as-godfather/” title=”The story of overcoming Sebastián Báez, the new jewel of Argentine tennis with Del Potro as "godfather"”>Copa Davis. La qual es disputarà del 19 al 24 de novembre a Màlaga. En aquest article un psicòleg ens explicarà les qualitats mentals de Nadal per saber com ha arribat tan lluny.
Amb 92 títols a l’esquena, s’ha convertit en el rei de la terra i Roland Garros: vint-i-dos del Grand Slam, dues medalles als Jocs Olímpics, una individual i una altra en dobles.
Una carrera esportiva d’èxit que Pablo del Río, psicòleg esportiu i especialitzat en optimització integral del rendiment, defineix com: “un fora de sèrie”. Sobre les qualitats mentals que l’han portat a ser el millor esportista a la història del tenis, a banda de la seva resistència física, l’especialista ho té clar:
“Fa molts anys ja vaig dir que Nadal és mentalment superior a qualsevol”, assenyala aquest diari. Però, per què? Del Río no ho dubta: “Té unes capacitats mentals, no sé si innates o adquirides, que supera qualsevol”.
Nadal sap acceptar “els seus errors”
Els títols de Nadal han estat condicionats a la seva condició física, ja que el tenista ha patit diverses lesions que, de mica en mica, l’han anat apartant de la competició professional. L’especialista aclareix que l’esportista és un exemple clar d'”acceptació òptima de l’error”.
“Els errors es treballen des de la infància. Primer, acceptant l’error. Segon, intentant esbrinar quines són les causes. Ell ha de saber analitzar la situació i prendre decisions. Després, un cop hagis acceptat els errors i t’hagis posat mans a l’obra treballant la ment neta“, assegura. “L’error no el pots arrossegar d’un joc a l’altre”.
Perquè, més enllà del físic, la fortalesa mental també s’entrena i ha jugat un paper fonamental a les competicions. “Les capacitats mentals es tenen i s’entrenen. En el cas de Rafa Nadal, la predisposició i l’entorn (com la família o els entrenadors) han permès competir en unes condicions òptimes”.