the sports psychology expert tells us how he has achieved success through good psychological work

the sports psychology expert tells us how he has achieved success through good psychological work

Fa gairebé una setmana que el tenista Rafa Nadal va decidir anunciar la seva retirada als 38 anys. El jove mallorquí després de convertir-se en una llegenda de l’esport espanyol penjarà la seva raqueta després de la final de la <a href="https://www.archysport.com/2022/05/the-story-of-overcoming-sebastian-baez-the-new-jewel-of-argentine-tennis-with-del-potro-as-godfather/” title=”The story of overcoming Sebastián Báez, the new jewel of Argentine tennis with Del Potro as "godfather"”>Copa Davis. La qual es disputarà del 19 al 24 de novembre a Màlaga. En aquest article un psicòleg ens explicarà les qualitats mentals de Nadal per saber com ha arribat tan lluny.

Amb 92 títols a l’esquena, s’ha convertit en el rei de la terra i Roland Garros: vint-i-dos del Grand Slam, dues medalles als Jocs Olímpics, una individual i una altra en dobles.

Una carrera esportiva d’èxit que Pablo del Río, psicòleg esportiu i especialitzat en optimització integral del rendiment, defineix com: “un fora de sèrie”. Sobre les qualitats mentals que l’han portat a ser el millor esportista a la història del tenis, a banda de la seva resistència física, l’especialista ho té clar:

“Fa molts anys ja vaig dir que Nadal és mentalment superior a qualsevol”, assenyala aquest diari. Però, per què? Del Río no ho dubta: “Té unes capacitats mentals, no sé si innates o adquirides, que supera qualsevol”.

Nadal sap acceptar “els seus errors”

Els títols de Nadal han estat condicionats a la seva condició física, ja que el tenista ha patit diverses lesions que, de mica en mica, l’han anat apartant de la competició professional. L’especialista aclareix que l’esportista és un exemple clar d'”acceptació òptima de l’error”.

“Els errors es treballen des de la infància. Primer, acceptant l’error. Segon, intentant esbrinar quines són les causes. Ell ha de saber analitzar la situació i prendre decisions. Després, un cop hagis acceptat els errors i t’hagis posat mans a l’obra treballant la ment neta“, assegura. “L’error no el pots arrossegar d’un joc a l’altre”.

Perquè, més enllà del físic, la fortalesa mental també s’entrena i ha jugat un paper fonamental a les competicions. “Les capacitats mentals es tenen i s’entrenen. En el cas de Rafa Nadal, la predisposició i l’entorn (com la família o els entrenadors) han permès competir en unes condicions òptimes”.

Humility begins with knowing how to deal with success / José Luis Roca

“La humilitat comença per saber tractar l’èxit”

Des del punt de vista psicològic, manejar les derrotes de manera positiva és essencial, sobretot, per als esportistes d’elit. Una habilitat que també s’aprèn des de la infància i que permet assumir les derrotes responsablement amb teràpia o pautes professionals. I Nadal ha sabut portar aquesta premissa rigorosament.

Ho explica Pablo del Río: “Jo crec que Rafa ha sabut en tot moment diferenciar guanyar i perdre. Quan ha perdut ha dit coses més interessants que quan ha guanyat, ja que reflexiona i aprèn”.

El tenista ha demostrat durant tota la seva trajectòria tres característiques clau que l’han mantingut al capdamunt del Rànquing de l’ATP: optimisme, control de la situació i humilitat. Sobre aquesta darrera qualitat, diu el psicòleg, “comença per saber tractar l’èxit”.

La salut mental, que ha jugat males passades a molts esportistes professionals, pot afectar fins i tot la vida diària de les estrelles de l’esport. Per a una bona salut emocional és fonamental aprendre a controlar els impulsos, l’ansietat o l’autoexigència, que es pot treballar des de la psicologia esportiva. “Abans només es tractava el múscul, el tendó, i ara s’han adonat que la ment hi juga un paper important en el rendiment”.

Podem arribar a ser com Rafa Nadal?

Nadal va començar a construir la seva pròpia llegenda als 19 anys, quan va començar a conquerir trofeus de Grand Slam. Per això, és crucial controlar la ment i les emocions per no llençar la tovallola. El psicòleg Pablo del Río considera que és fonamental treballar aquestes qualitats des d’una edat primerenca. Es pot “educar” durant tot el creixement i fins i tot la joventut.

A la pregunta si tenim esportistes amb les mateixes qualitats que Rafa Nadal, Pablo del Río no té dubte: “Carolina Marín”. “Jo vaig treballar amb ella i és una guanyadora nata. Sap competir, però va haver d’aprendre a competir i també aprendre a guanyar”. Or en bàdminton als Jocs Olímpics de Rio 2016, es va retirar de les semifinals de París per una lesió de genoll.

La retirada de Nadal amb 38 anys

Nadal’s retirement at the age of 38 / AFP7 VÍA EUROPA PRESS – Archivo

Els esportistes són “persones que estan preparades per competir amb pressió, encara que la pressió quan són a la pista passa a un segon pla”.

I davant la retirada: “Han d’estar preparats per a aquesta altra vida perquè no tots arriben amb la vida resolta i han de buscar una activitat professional”.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *