Superat el partit contra el Leganés (4-3), toca fer un punt i a part a la Lliga i centrar-se en la Champions. El Girona visita aquest dimarts el PSV a Eindhoven (18:45 h), un equip que dissabte va tallar la ratxa de deu victòries seguides a la Eredivisie amb una derrota davant l’Ajax (3-2). Els de Bosz són líders en solitari i vigents campions de la competició.
A diferència dels gironins, el PSV té una àmplia experiència a la màxima competició continental després d’iniciar un procés de modernització fa 85 anys enrere per convertir-se en un dels millors clubs d’Europa.
Els orígens del conjunt d’Eindhoven es remunten a l’agost del 1913 quan Philips, la companyia neerlandesa de productes electrònics, va fundar una associació esportiva per als seus treballadors en la qual s’hi podien practicar diferents esports. El futbol, per descomptat. És per això que va absorbir el Philips Elftal, un equip creat per treballadors de l’empresa tres anys abans, el 1910, i que jugava on es troba en l’actualitat el Philips Stadion. El PSV (Philips Sport Vereniging en neerlandès; Unió Esportiva Philips traduït al català) va ser un club per als membres del personal de Philips fins al 1928, quan persones alienes a la marca van poder formar-ne part arran del salt futbolístic que s’havia fet arribant al més alt nivell. Tant és així que el PSV es va convertir en el primer participant neerlandès a la Copa d’Europa, precursora de la Lliga de Campions.
La triple corona
Entre els èxits del PSV, destaca el triplet aconseguit el curs 1987-88 amb Guus Hiddink a la banqueta i Ronald Koeman comandant la nau des del terreny de joc. Els d’Eindhoven són un dels pocs clubs que s’han fet amb tres títols en una mateixa temporada (Lliga, Copa i Champions). S’hi afegeixen el Celtic de Glasgow (1966-67), l’Ajax (1971-72), el Manchester United (1998-99, el Barça (2008-09 i 2014-15), l’Inter de Milà (2009-10), Bayern de Múnic (2012-13 i 2019-20) i el Manchester City (2022-23).
Un rècord Guinness
Més enllà dels resultats esportius, la història del PSV també està marcada per haver obtingut un rècord Guinness. El va rebre l’any 2023 per tenir el patrocini més llarg en l’àmbit esportiu, superant el contracte d’esponsorització per 98 anys que tenien Ford i el Geelong d’Austràlia. I és que el curs passat es van complir 110 anys de la relació ininterrompuda amb Philips. «Philips està en la base del passat, present i futur», va dir el president del PSV, Marcel Brands, en el seu moment.
Segons una informació de Palco23, l’acord comercial entre el PSV i Philips es mantindrà com a mínim fins al 2027 any en què el club d’Eindhoven haurà rebut 22,5 milions d’euros repartits en deu exercicis per part de la companyia electrònica que, paral·lelament, va deixar d’aparèixer a la part central de la samarreta el curs 2016-17 per a què el PSV pogués buscar altres patrocinadors. En l’actualitat, els jugadors porten Brainport Eindhoven a la part davantera de la camiseta. Mentre que el logotip de Philips surt a la part de darrere al clatell.
Philips, amb les innovacions en tecnologia sanitària, impulsades per la IA, també contribueix clínicament a millorar als jugadors del PSV, la qual cosa permet treure un millor rendiment del club.
Un estadi que marca el futur
La relació entre Philips i el PSV es fa evident, sobretot, al Philips Stadion. L’estadi es troba a només uns quilòmetres de les oficines principals de la companyia i està a l’última moda en tecnologia.
Per exemple, Philips hi ha instal·lat una il·luminació de desinfecció d’aire superior UV-C a diverses sales de l’estadi com els vestidors o la sala mèdica, on els futbolistes passen un temps relativament llarg, en estreta proximitat, i el risc de contagi és alt. D’aquesta manera, la companyia explica que «hi ha més probabilitats d’èxit» perquè es crea «un ambient lliure de virus». «Podem oferir als nostres jugadors i als clubs visitants una mica més de protecció», comentava el director comercial del PSV, Frans Janssen.
O també el sistema LED que s’ha implementat per cuidar la gespa i que garanteix un estalvi energètic de fins al 50% sense comprometre la qualitat del llum.
El PSV ha jugat tots els seus partits com a local al Philips Stadion, un estadi amb capacitat per a 35.000 espectadors i al qual la UEFA li ha donat quatre estrelles, per la qual cosa pot acollir una final de l’Europa League com la que va aixecar el Sevilla davant el Middlesbrough el 2006.
A Eindhoven, amb poc més de 200.000 habitants, hi ha fal·lera pel futbol i els boeren (pagesos), com es coneix als seguidors del PSV, no fallen a cap cita.
Una pedrera de talent
El PSV destaca, a més a més, per ser un generador de talent. Del club d’Eindhoven han sortit futbolistes com Gullit, Romário, Ronaldo, Van Nistelrooy, Robben, Koeman, o més recentment Memphis Depay, actual jugador del Corinthians amb passat a l’Atlètic i el Barça, entre d’altres, i Luuk de Jong, que va tornar-hi la temporada 2022-23 després del seu pas pel Barça.
Després d’aconseguir la primera victòria a la Champions contra l’Slovan Bratislava (2-0), el Girona afronta ara el segon desplaçament de Lliga de Campions a Eindhoven. D’entrada, el repte es presenta d’allò més exigent.
Subscribe to continue reading