Davant la llarga llista de baixes per lesió que hi ha a la plantilla del primer equip del Girona, els joves futbolistes de l’Acadèmia han hagut d’entrar en escena i han demostrat que estan preparats per quan Míchel els necessiti. I el tècnic, hi confia. Contra el Getafe, amb set jugadors del filial a la banqueta (Lucas, Selvi, Minsu, Jastin, Papa, Ferran i Dawda), va ser una prova més. Aquesta temporada, els nanos estan tenint un paper determinant i una de les claus del seu èxit es troba a la residència de Les Hortes.
«Tenir la residència de Les Hortes ens permet desenvolupar un eix del projecte que per mi és clau i determinant perquè, d’aquesta manera, podem portar un talent que, si no, seria inviable per al club. El Girona està en un punt del territori, no només estatal sinó català, on molts jugadors no poden arribar amb transport i això fa que haguem d’oferir-los allotjament. Crec que és un model d’èxit comprovat. Molts jugadors que han passat per Les Hortes han arribat a debutar al primer equip o estan a altres clubs jugant a l’elit. Ja no són casos aïllats», explica Albert Siria, director de l’Acadèmia del futbol base del Girona.
Per les antigues habitacions on s’hi allotjaven els germans Maristes, hi han passat futbolistes com Arnau, que és el cas exemplar, Kébé, Pau Víctor, Gabri, Joel Roca, Pachón, Monjonell, Turmo, Antal, Almena, Suli, Enric Garcia, Selvi i Minsu. L’extrem sud-coreà és un «intern diürn» de la residència perquè viu amb la seva mare i dorm a casa. Enric Garcia va seguir el mateix règim.
Aquest curs, el Girona acull un total de 31 futbolistes, d’entre 14 i 18 anys, els quals segueixen un pla educatiu especial a l’escola Maristes. «Més enllà de poder tenir talent i incorporar-lo d’altres zones, amb la residència de Les Hortes podem donar tots els recursos necessaris pel que fa als aspectes personals i acadèmics. Per nosaltres són essencials en el moment que traiem un jugador de casa seva. És fonamental cuidar-los», apunta Siria. I afegeix: «La construcció d’un futbolista no es pot fer si no pots treballar en la construcció de la persona, ja sigui en els valors, els fonaments personals o amb els aspectes acadèmics. És determinant per arribar al màxim potencial futbolístic».
Els jugadors que hi ha a la residència són integrants des de l’infantil A fins al juvenil A. És per això que «els estudis són un aspecte important en la seva vida»: «Els intentem fer entendre que el futbol no deixa de ser una part de la vida i que la part acadèmica i formativa és determinant per a la seva evolució. També han d’entendre que, malgrat que potser no els doni tanta motivació com la via futbolística, és important esforçar-se en les coses que no generin gaire il·lusió per educar la ment. Al futbol, i a la vida, també els passaran coses que no els agradin i han de saber afrontar-les. És un treball per progressar i que va molt més associat del que creuen».
En els sis anys que fa que funciona Les Hortes, els resultats han estat tan bons que el Girona ha valorat seriosament dur a terme una ampliació de l’espai, aprofitant que als Maristes encara hi ha una planta disponible que es podria condicionar. «Hi estem treballant. És un projecte de club que tenim al damunt de la taula i que està força avançat. No està tancat, però esperem poder donar novetats aviat. L’ampliació de la residència serà una molt bona notícia per al Girona», revela Siria. La idea és arribar a donar recer a mig centenar de joves a partir de la temporada vinent, sempre que la burocràcia sigui àgil. Si no, el creixement de Les Hortes hauria de ser una realitat a partir de la següent (2026-27).
El Girona ha aconseguit que Les Hortes es converteixi en la llar dels joves futbolistes. «És una de les coses que em posen més content. Hem creat un entorn que seria el més similar a viure a casa seva. La ubicació de la residència fa que tinguin accés a qualsevol lloc de la ciutat. Poden anar a passejar, prendre un cafè, amb els amics, anar al cinema… A diferència de moltes residències, que estan situades en una ciutat esportiva, els nostres jugadors tenen la possibilitat de desconnectar del futbol. Les persones necessitem desconnectar del nostre àmbit laboral», diu Siria. I el més important de tot, té l’aprovació de les famílies: «La residència genera molta proximitat i caliu humà. A més a més, hi ha capacitat per afrontar i resoldre tota mena de conflictes que puguin sorgir ja siguin acadèmics, personals o d’adaptació. Els professionals que hi treballen ho fan molt bé».
Enguany, Les Hortes no només ha arribat al primer equip sinó que ho ha fet a la Champions. «És un orgull per a tota l’Acadèmia. Crec que avui som una acadèmia reconeguda a nivell estatal per la capacitat que tenim de projectar jugadors cap al futbol professional», conclou Siria.
Subscribe to continue reading