Why does the world of football accept ultras?

Why does the world of football accept ultras?

El dia del Girona-Feyenoord de la Champions, el director de la Càtedra de Cultura Jurídica de la UdG, Jordi Ferrer, va expressar la seva indignació a la xarxa X pel forçat tancament de la Universitat a les tres de la tarda: «A ningú li sembla una vergonya? Com pot ser que es tanqui una universitat per un partit de futbol? Com pot ser que regularment la megafonia de l’estadi ens impedeixi fer classes? Com pot ser que s’aïlli el campus 4 hores abans d’un partit (i avui tot el dia)? Després parlem de Girona, ciutat universitària…», es lamentava Ferrer amb tota la raó del món. Era una mesura preventiva per la presència d’uns ultres holandesos.

Es pot dir que a Girona acabem de «descobrir» les conseqüències dels moviments radicals en el futbol amb motiu de la visita del Feyenoord, club al qual la UEFA va expulsar durant la temporada 2016-17, com a càstig per uns greus disturbis al camp del Nancy (França). Fins ara, a banda d’uns quants incidents protagonitzats pels ultres de l’Espanyol i el València, no recordo que hàgim patit aquesta xacra social. A les competicions europees, és més habitual. Vam veure la setmana passada els de l’Anderlecht llançant cadires a aficionats de la Reial Societat, que van haver de sortir a correcuita. A Praga, en partit de l’Europa League, la policia txeca va confiscar bats, punys americans, pots de gas pebre i més armes als radicals de l’Ajax. Uns dies abans, es va suspendre temporalment el derbi madrileny pel llançament d’objectes d’aficionats del Frente Atlètico, amb un llarg historial delictiu. També hem vist com, en diverses ocasions, radicals del Sevilla, Betis, València o del mateix Atlètic exigeixen reunir-se amb els jugadors, a vegades també en presència de l’entrenador, per demanar-los explicacions per una derrota o uns mals resultats. I els futbolistes claudiquen com xaiets.

A la Champions, encara han de passar per Montilivi l’Slovan de Bratislava, el Liverpool i l’Arsenal. Dos anglesos, amb la històrica tradició dels hooligans, i un equip eslovac del qual en saben poc, però que també té uns ultres que posen els pèls de punta. Fa tres anys, van interrompre un partit de lliga contra l’Spartak de Trnava per enfrontar-se al mig del camp amb els ultres rivals. El CSD ja ha declarat el partit d’alt risc. Vol dir això que cada vegada que hi hagi un partit de la Champions la UdG haurà de tornar a tancar a la tarda? I que se suprimiran durant tot el dia gran part dels aparcaments de la zona (també passa amb els partits intersetmanals de la lliga)? I restringiran de nou la circulació de vehicles?

En quin moment el món del futbol, o fins i tot la societat en general, ha normalitzat i naturalitzat la presència de grups ultres als estadis? El seu desplaçament exigeix la planificació d’uns operatius policials que no només originen unes despeses que hem de pagar la resta de ciutadans, sinó que durant un parell de dies les ciutats receptores han de canviar els seus hàbits per l’amenaça de violents incidents. Tan estricta que és la UEFA amb les grades supletòries i tan permissiva alhora amb el desplaçament dels seguidors ultres! No passaria res si se’ls prohibís viatjar amb els seus equips. El futbol continuaria essent futbol, i tothom respiraria més tranquil. Afegiré més: ja sé que els justos pagarien pels pecadors, però, si la gent no sap comportar-se, tampoc passaria res perquè els partits es juguessin sense la presència de les aficions visitants. Acceptar aquests grups ultres en un estadi de futbol, equival a legitimar la violència.

Subscribe to continue reading

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *