La Vuelta a Espanya 2025 visitarà quatre països i tindrà a la ciutat de Figueres una de les primeres cites claus de la prova. El 19 de desembre es presenta la cursa a Madrid amb la gran novetat de la sortida des de la regió italiana del Piemont i el pas pels Alps francesos, encara que només sigui de manera fugaç.
La cinquena etapa, que discorrerà a Figueres, serà una de les jornades més importants de la pròxima edició de la Vuelta, ja que està previst que es disputi a la capital de l’Alt Empordà la primera contrarellotge de la prova, just quan els corredors tornaran del periple per Itàlia i França. No hi haurà jornada de descans per al trasllat a Catalunya. Es mantenen els dos dies habituals de repòs a l’inici de la segona i tercera setmana de competició, en una edició de la ronda espanyola que estarà molt orientada cap al nord de la península Ibèrica i que també visitarà Andorra com a quart país de pas.
Sortida als afores de Torí
Oficialment, encara no s’ha avançat res del recorregut. La setmana vinent està previst anunciar la sortida des de Torí (23 d’agost) o millor dit des de Venaria Reale, als afores de la capital del Piemont, encara que la premsa local ja ha avançat que hi haurà tres etapes completes en territori italià i una quarta amb sortida des de la localitat de Bussoleno, a la província de Torí, molt prop de la frontera amb França.
El Periódico de Catalunya ha pogut saber que els corredors es dirigiran el quart dia de competició en direcció a Grenoble. Els Alps es creuaran a l’inici de la jornada. En concloure l’etapa agafaran un avió des de l’aeroport Grenoble-Isère, en la localitat de Saint Étienne de Saint Geoirs, amb destinació a Girona, on arribaran a última hora de la tarda del dimarts 26 d’agost. L’endemà s’afrontarà la contrarellotge amb sortida i arribada a Figueres.
Muntanya a Andorra
Serà l’única etapa cent per cent catalana. Les comarques gironines solen ser un territori poc habitual com a trànsit de la Vuelta. De fet, Girona és l’única capital de província que mai ha estat sortida o arribada de la ronda. Ara, les autoritats locals (principalment dirigents de Junts per Catalunya) veuen a la carrera ciclista com un perfecte aparador per al territori, raó per la qual la sisena etapa (dijous, 28 d’agost de 2025) s’iniciarà a Olot per dirigir-se cap a Andorra on s’afrontarà la primera arribada en alçada de la carrera, possiblement el Port de Cabús, ja que el Comú (ajuntament) de La Massana està molt interessat a acollir a la ronda espanyola.
Catalunya tornarà a tenir protagonisme al setè dia de la Vuelta amb una etapa que s’iniciarà a Andorra la Vella, encara que el destí final s’encaminaria més cap a la província d’Osca.
El Angliru
Al contrari d’enguany, on Andalusia va tenir un protagonisme important, la Vuelta 2025 es dirigirà després de l’escala catalana cap a territoris navarresos per buscar des d’allí la ruta cap al Cantàbric. La Nueva Espanya ja ha citat les arribades enlaire al Angliru i La Farrapona, totes dues a Astúries, com a nucli dur de la carrera, que posteriorment viatjarà cap a Castella i Lleó. Valladolid i Guijuelo, pàtria d’un dels millors pernils del món, també presenten candidatura com a etapes de destí en la tercera setmana de la prova, segons avança la premsa castellana-lleonesa.
En total tornarà a haver-hi 21 etapes, en un recorregut que acabarà a Madrid i que s’apunta més clàssic que altres vegades, en la qual serà la 80a edició de la Vuelta que el 2026 partirà de nou a l’estranger, concretament des de Mònaco, el mateix any en què Barcelona acollirà el naixement del Tour.